Reproductie

Voor de reproductie maak ik de Fisher Bow Front chest of Drawers van Stewart Wurtz na. Dit is een kast met 6 lades die van groot naar klein lopen.

De romp van mijn reproductie maak ik van noten hout, de planken maak ik van eiken en mijn lades maak ik ook van eiken. De handgrepen maak ik van noten.

Ik heb 2 lange planken afgekort naar 12 kortere delen van 800MM lang. Deze delen heb ik later weer geschulpt op 80MM breed. Dit heb ik gedaan voor de houtverbreding. De houtverbreding is van 7 planken gemaakt. Na het zagen heb ik de plankjes geschaafd. Ik heb de planken echter niet op netto maat geschaafd omdat ik dan heel nauwkeurig moest lijmen.

Na dat ik het op bruto maat heb geschaafd ging ik de planken per 7 aan elkaar lijmen. Vervolgens na het lijmen deed ik de planken door de vandikte bank en deed ik het naar de netto maat.

Voordat ik alle kastplanken aan elkaar ga lijmen moet ik nog een sponning voor mijn achterwand frezen.

De freesdiepte is 6MM en de hoogte is 12MM. De hoogte is 2/3 van de dikte van het materiaal zodat ik genoeg plek heb om te schroeven.

Voor de verbinding gebruik ik lamello’s om de planken op de juiste plek te lijmen.

Nadat ik alles gelamelloot heb ging ik kijken of het zonder lijm in elkaar kon. Dit lukte, dus heb ik de lamello’s in de horizontale delen gelijmd zodat het makelijker gaat bij het lijmen van de romp.

De plint zit in de romp met een groef, dit heb ik gezaafd met overmaat en later recht gestoken met een beitel.

De planken die horizontaal staan liggen 18MM terug ten opzichte van de verticale zijdes, dit is omdat de ladefronten dan gelijk zitten met de zijkanten.

Nadat ik de romp heb gelijmd ging ik de plint maken. In de romp heb ik een 10MM brede groef gezaagd. Dus moet ik in de plint 10MM over houden. 4MM gaat er dan aan beide kanten af.

De plint zit naadloos in de romp. Dit heb ik gedaan door hem zonder te veel weerstand in de groef te slaan, om er voor te zorgen dat het hout niet kapot splijt.

Boven in mijn kast heb ik 2 lades zitten dus heb ik een tussenplankje er in gelijmd, later heb ik dit nog vast geschroefd, dit zie je niet om dat aan de boven kant nog een rond blad op bevestigd wordt.

Er zitten in totaal 6 lades met zwaluwstaarten in de kast.

Om de bodem en achterkant te bevestigen heb ik groeven gemaakt, eerst schoof ik de achterkant er in en daarna de bodem zodat de achterkant klem zit tussen de zijkant en de bodem.

De bodem zit vastgeschroefd aan de de achterkant. Ik heb de zwaluwstaart verbindingen gelijmd. 

Nu alle lades klaar zijn moet de bovenkant erop, dit heb ik gedaan met 4 latjes en 8 deuvels. Die heb ik erop gelijmd.

Nu hoeft alleen nog de achterwand erop geschroefd te worden. en dan is hij klaar.