Nachtkastje

Tijdens de stage periode zijn we bezig geweest met het voorbereiden van het nachtkastje. Ik heb een kast ontworpen die veel op het standaard kastje van school lijkt. Hierna heb ik een werktekening gemaakt en uitgerekent hoeveel het ging kosten.

Ik ben begonnen met de planken zagen van mijn romp. Aan de voorkant zit een herlijst om de MDF te verbergen, deze herlijsten zijn van esdoorn gemaakt. En heb ik het met overmaat eraan gelijmd en heb het later gelijk geschaafd.

De romp is verlijmd met een verstek verbinding aan alle 4 de hoeken, later heb ik lamello's gefreesd.

Mijn kast heeft ook een achterwand dus moest ik een sponning frezen waar mijn achterwand in past. de sponning is 1MM dieper dan de dikte van de achterwand.

Ik heb een plank in mijn kast waar mijn lade op staat. Die plank heb ik gelamelloot en de
 

Ik wilde graag dat mijn kastje mat wit gespoten werd, voordat ik het gespoten heb ging ik alle lijmplekken afplakken.

De plank in de romp heb ik vast gelijmd. Op deze plank komt mijn lade.

Voor mijn lade heb ik esdoorn gebruikt, dit heb ik geschaafd naar de netto maat. Ik heb de zijkanten gemarkeerd zodat ik weet waar alles moet.

Omdat ik verdekte zwaluwstaarten maak kan ik de zijkanten niet helemaal door zagen. Vervolgens heb ik het hout weggestoken.

Ik heb nu een passende en bijna naadloze verbinding. Nu moet ik de groef voor de achterwand frezen. En de achter wand op maat zagen

Voor de bodem heb ik plaatmateriaal gekocht die nog niet beplakt was met esdoorn fineer. Dus heb ik dat zelf gedaan en heb ik het met lijm in de fineerpers gedaan zodat het aan het plaatmateriaal plakt zonder luchtbubbels.

Na het lijmen heb ik de plaat op maat gezaagd en een groef in de lade planken gezaagd. De groef heb ik met de formaatzaag gemaakt omdat je dan de groef precies op maat kan maken.

Nadat ik alles van de la klaar had kon ik hem lijmen. Vervolgens heb ik de ladestops gemachineerd en op de binnenmaat van de ladevak gezaagd.

Ik heb gekozen voor een metalen handvat die een vierkante en robuuste vorm heeft, dit heb ik met de meegeleverde schroefjes eraan geschroefd.

Zo ziet mijn kast er nu uit, in het onderste vak komt een deurtje met een dunner plankje waar ik dingen op kan zetten.

Mijn deur bestaat uit 4 planken aan elkaar gelijmd die samen een deur vormen.

Mijn deur zit aan de binnenkant van mijn deur dus heb mijn scharnieren 18MM terug gezet.

Dit is mijn kast nu met deur en lade erin. Alleen moet ik nu nog de achterwand, onderstel en de bovenblad.

De achterwand heb ik erin geschroefd  en de bovenblad heb ik van binnen uit aan de bovenkant geschroefd, dit was een moelijke opgave omdat mijn schroefmachine bijna niet in de lade vak past.

Als onderstel gebruik ik esdoorn. De poten lopen taps toe. En dan doe ik er nog een een regelwerk om heen die ik gemachineerd heb, de regels komen met verstek aan lekaar gelijmd.

Het regelwerk heb ik nog geschuurd en een rond kantje aan gefreesd zodat het fijn aanvoeld.

Dit is het eind resultaat!

Ik heb het hout nog geschuurd en geolied en dan ben ik klaar met mijn nachtkastje

Dit kastje komt naast mijn bed te staan.